{tip} Jak psát blog

Leave a Comment
Dnes bych vám k tomuto tématu řekla jen pár základních takových spíše obecných rad a příště se možná pustím i do konkrétnějších tipů, uvidíme.

Dobrý důvod pro začátek

Pokud chceš začít psát blog, udělej to z dobrého důvodu. Chceš se podělit se svojí vášní, máš světů co říct, baví tě psát nebo fotit, chceš si vylepšit svoje komunikační dovednosti? Důvodů může být spousta. Nevadí, že nejsi profesionální fotograf nebo že nemáš perfektní gramatiku, na to se v blogovém prostředí nehraje. Blog je skvělé místo, kde můžeš své dovednosti zlepšovat a posouvat se tak dál. Piš blog, protože tě to baví. Ne pro obdiv, slávu nebo peníze. Na blogu to stejně každý pozná a nebude se chtít vracet. Například já - nemám perfektní blog, dokonalý design a nepíšu články obden. Přesto se k blogu vracím už téměř pět let (ačkoli nemá moc čtenářů). Prostě to dělám, protože mě to baví - bez očekávání něčeho víc než radosti z psaní.

Téma blogu, název a tvoje soukromí

Jednou z nejdůležitějších věcí blogu je jeho téma. Je dobré dopředu si promyslet o čem blog bude. Blog může být kosmetický, lifestylový, o módě, formou deníčku apod., ale samozřejmě můžeš kombinovat i více témat, která tě zajímají. Pokud baví tebe jistě si najdou i své čtenáře. Dalším podstatným bodem je název blogu - ten si dopředu dobře rozmysli, protože později jej nebudeš moci měnit. Je hezké mít název blogu, který se vztahuje ke konkrétnímu tématu, ale co když tě právě tohle téma později přestane bavit? Raději na to mysli dopředu a s vymýšlením názvu nespěchej. Zásadní věc, o které bych se chtěla zmínit je tvoje soukromí. Záleží jenom na tobě, jak moc necháš čtenáře nahlédnout do svého soukromí, ale pamatuj, že ne všichni lidé na internetu jsou milí a přející. K tomuhle tématu by jistě měli co říct známější blogerky, já jsem se prozatím (ťuk ťuk ťuk) s nepřjemnostmi tohoto tipu na blogu nesetkala.


Design, fotografie

To první co čtenáři uvidí, když zabloudí na tvůj blog je samozřejmě jeho vzhled. Někteří "čtenáři" články ani nečtou a nejprve si blog jen tak prohlídnou a až potom se rozhodnout jestli si některé přečtou. Proto by měl tvůj blog vypadat tak, aby čtenáře k jeho důkladnějšímu prohlédnutí a přečtení přesvědčil. Důležitý je header (záhlaví blogu), styl písma a v neposlední řadě fotky. Vzhled by měl být příjemný na pohled a hlavně přehledný, aby se v něm čtenář snadno orientoval. Dobré je využít štítky, případně archiv blogu, napsat pár vět o sobě, zanechat kontakt apod. Žádný konkrétní návod na vzhled blogu neexistuje, ale je dobré řidit se podobnými základními pravidly. Na internetu najdeš velké množství návodů, jak změnit šablonu a vzhled blogu. Chce to jen trpělivost a snahu. Nakonec to zvládnou i jedinci html kódováním nepolíbení. Vím o čem mluvím!

Pravidelnost publikování a starost o čtenáře

Určitá pravidelnost v publikování článků je velmi důležitá hlavně pro blogery, kterým záleží na návštěvnnosti blogu. Čtenáři se vrací na blogy, kde mají co číst, proto když budeš publikovat málo, logicky to bude mít vliv na návštěvnost. Samozřejmě to tak nemusí být vždycky, ale řekla bych, že to bývá pravidlem. Na druhou stranu vždy je lepší méně "kvalitních" článků než množství "nekvalitních". Proto je na místě zvážit jak často, se chceš blogu věnovat. Napsat dobrý článek zabere víc času než se na první pohled může zdát. Stejně tak důležitá je péče o čtenáře. Ignorovat čtenáře není dobrá strategie. Je třeba odpovídat ne jejich dotazy, e-maily nejlépe být ve spojení na dalších sociálních sítí jako je facebook nebo instagram.


Doufám, že článek přinese, hlavně začátečníkům, nový pohled na věc, a pokud ještě váháte zda si založit blog, jděte do toho - není co ztratit. A všichni, kdo už svůj blog máte, mi dejte do komentářů vědět, slibuju, že se podívám na každý z nich!

0 komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář!

Značka kosmetiky

© ALL RIGHTS RESERVED. Používá technologii služby Blogger.